Tisícům hostů se podává tavený sýr: Co se to tu děje?
Christiane Oelrich
Švýcarsko - Jídlo raclette patří ke Švýcarsku stejně jako vysoké hory a lahodná čokoláda. Skutečnost, že Francouzi získali korunu za největší porci raclette, se Švýcaři nechtěli smířit.

Na raclette večeři v Martigny ve švýcarském kantonu Valais se 4893 hosty byl překonán rekord ve škrabání sýra.
"Je to fenomenální úspěch - jaké nadšení veřejnosti a škrabačů!" řekl jásající Eddy Baillifard, který rekord zorganizoval.
Korunu raclette si loni odnesli Francouzi. V Saint-Étienne se roztavený sýr podával dobrým 2200 hostům a před čtrnácti dny zhruba 2500 hostům.
Valaisané se na jejich počest urazili. Vždyť se vždy oslavovali jako kolébka pravého raclette a chtěli kulinářskou korunu přenést do Valais.
"Nemohli jsme nechat světový rekord za největší raclette Francouzům ," řekl Samuel Bonvin, ředitel výstaviště myexpo, kde se jídlo konalo. Raclette je kulturním dědictvím Valais a valaiský sýr raclette je jedinečný.

Rekordní raclette jídlo pro Švýcary bylo naprosto úspěšné
Při tradičním raclette se sýr netaví v malých plátcích na pánvičkách pod stolním grilem, jak se často děje. Místo toho se půlka sýra roztaví na otevřeném ohni nebo na grilovací tyči a naškrábe se na talíř. Název "raclette" je odvozen od francouzského slovesa "racler" (škrábat). Sýr se jí s bramborami.
Podle organizátorů bylo v Martigny ve službě 361 raclette kuchařů, kteří obsluhovali 4893 hostů a škrábali roztavený sýr na talíře.