Pizzerie účtuje za havajskou pizzu přes 100 eur: Proto je pizza tak drahá

Norfolk (Velká Británie) - Pro mnohé milovníky pizzy je tato poleva naprostým nezájmem, jiní ji naopak milují: ananas! Havajská verze je na jídelních lístcích mnoha restaurací již více než šest desetiletí. Je tomu tak i v pizzerii "Lupa Pizza" ve východní Anglii . Její majitelé však nyní zkoušejí odvážný trik, jak své zákazníky od objednání kontroverzního pokrmu odradit.

"Velký šéfkuchař a malý šéfkuchař jsou připraveni kouzlit v kuchyni," píše restaurace u obrázku svých pizzařů. Havajskou verzi však ještě nikdy nemuseli připravovat.
"Velký šéfkuchař a malý šéfkuchař jsou připraveni kouzlit v kuchyni," píše restaurace u obrázku svých pizzařů. Havajskou verzi však ještě nikdy nemuseli připravovat.  © Instagram/lupapizza

Havajská pizza, kterou v roce 1962 vynalezl jeden Řek v Kanadě, i po desetiletích rozděluje názory. Mnoho tradičních italských pekařů pizzu do pece stále nedává.

V pizzerii "Lupa Pizza" v britském hrabství Norfolk však ananasovou pizzu nedávno kvůli velké poptávce zařadili do jídelního lístku. "Ananas na pizze - milujete ho, nebo nenávidíte? My moc ne, ale pokud ano, je nyní v našem menu Deliveroo za 100 liber [asi 118 Kč, pozn . redakce]," oznámila restaurace minulý týden na Instagramu.

Ještě ironičtěji je pizza inzerována na webových stránkách doručovací aplikace: "Ano, můžete si ji dát za 100 liber. Objednejte si k ní i šampaňské! No tak, ty zrůdo!"

Pro Francise Woolfa, Quina Jianorana a Felixe Rehberga - majitele pizzerie - je to zřejmě zábavný způsob, jak nabídnout zákazníkům to, co chtějí, ale zároveň dát najevo vlastní názor.

"Nejsme tady fanoušky ananasu a myslíme si, že by jimi neměl být ani nikdo jiný," řekl Woolf v úterním rozhovoru pro časopis People. "Ale pokud lidé ananas na své pizze nutně potřebují, měli by být ochotni za něj zaplatit 100 liber."

Toto je pizza za 118 eur z pizzerie "Lupa Pizza" v Norfolku.

Majitel pizzerie není fanouškem ananasu: "Není to vhodná přísada na pizzu"

"Normální" pizza v restauraci, která byla otevřena teprve loni v létě, stojí přibližně 14 až 24 eur, což je značný rozdíl.

Nepřekvapuje, že drahou havajskou nabídku zatím nikdo nevyužil, jak potvrdil Woolf.

"Myslíme si, že ananas není vhodnou přísadou na pizzu a neměl by na ní být," říká majitel pizzerie. "Tropické ovoce na pizzu nepatří a předpokládám, že jsme chtěli dát najevo svůj postoj tím, že jsme si za něj účtovali 100 liber."